Woninguitbouw Alphen a/d Rijn

Situatie

Deze vrijstaande woning in Alphen aan den Rijn huisde tot voor kort een orthodontiepraktijk op de begane grond. Toen de praktijk destijds werd gevestigd is een deel van de tuin opgeofferd voor een uitbouw aan de achterzijde. Daarmee kon de praktijk volledig op straatniveau ingevuld worden. De praktijk zal nu echter verhuizen en voor de nieuwe woonfunctie zal de originele staat van de woning weer teruggebracht moeten worden. Door een zachte bodem en zwakke fundering is de woning deels verzakt.

Uitgangspunten

De bestaande uitbouw wordt gesloopt en maakt plaats voor een nieuwe, lichte en kleinere uitbouw waardoor de achtertuin weer beschikbaar komt voor een terras. De uitbouw zal zo transparant mogelijk gerealiseerd worden om lichtinval in de woning te bevorderen. De voormalige praktijk maakt daarmee ruimte voor woonkamer, eet-leefkeuken en ruime berging.

Uitwerking

Omdat de woning afgelopen decennia voor een deel is weggezakt, zal er door middel van opvijzelen weer een waterpas vloerlevel gerealiseerd worden. Daarnaast zijn alle wanden tussen de wachtkamer en behandelruimte verwijderd om een doorzonwoning te creƫren met meer lichtinval in de woonruimtes.

Visualisaties: CHNL architecten

opdrachtgever:

Van der Werff & Haring

locatie:

Alphen a/d Rijn

ontwerp:

2014

hoofdaannemer:

Aannemingsbedrijf Van Mil