Herbestemming steenfabriek tot woning

6DNG0025 bewerkt.jpg
6DNG0023 bewerkt.jpg

Situatie

In de omgeving van Nijmegen is door Stichting BOEI een vervallen steenfabriek herbestemd tot woongebouw. Hurenkamp architecten heeft de fabriek opgedeeld in 7 woningen en de renovatie begeleid. CHNL architecten heeft opdracht gekregen om de invulling van één van deze woningen te ontwerpen. De woning wordt op de begane grond gekenmerkt door de oorspronkelijke ovens en kanalen. De verdieping word weer bepaald door het flauw hellende, dubbele zadeldak en het vrije uitzicht over het rivierenlandschap.

Uitgangspunten

De woning beschikt over een brede gevel met uitzicht over de Waal. Door de hoogte van van de bestaande vloer kon men echter zittend niet van dit prachtige uitzicht genieten. Het optillen van het vloerniveau van de woonkamer was dus en vanzelfsprekendheid. De woning diende geheel levensloopbestendig te worden ontworpen. Dit hield tevens in dat een lift en hellingbaan diende te worden ingepast om alle niveaus te bereiken. De slaap- en badkamer diende voldoende oppervlak te hebben om met een rolstoel gebruikt te worden.

Uitwerking

Het rolstoeltoegankelijk maken van vijf niveaus met behoud van van voldoende vloeroppervlak voor twee slaapkamers heeft flink wat inventiviteit gevergd. De rolstoellift is achterin één van de ovens geplaatst en leidt langs de woonkamer (die met een hellingbaan verbonden is met toilet en keuken) naar de slaapverdieping. Om hier net voldoende vrije hoogte te halen, komt deze lift uit onder een dakraam. Aansluitend op het gebouw is voor de nieuwe materialisatie gekozen voor een robuuste uitstraling. Kozijnen en balustrades zijn uitgevoerd in staal. De rechte steektrap op de verdieping is juist uitgevoerd in staal en baksteen om de relatie met de begane grond te versterken.

foto's: ©CHNL architecten & adviseurs

Ontwerp 2016 Oplevering 2017

Schermafbeelding 2018-09-10 om 11.36.44.png
IMG_3642 bewerkt.jpg
IMG_3649 bewerkt.jpg
IMG_3630 bewerkt.jpg
IMG_3628 bewerkt.jpg
IMG_3626 bewerkt.jpg
IMG_3627 bewerkt.jpg