Noordkade Roelofarendsveen

IMG_0776.JPG
IMG_0483.JPG

Situatie

Op een prachtige locatie aan het Braassemermeer ligt een voormalige bloembollenschuur met bijbehorende tuinderswoning. Het betreft een gemeentelijk monument. Het pand was al decennialang in de familie en de nieuwe eigenaren hebben besloten om in te richten als woning met aangrenzende bed & breakfast.

Uitgangspunten

De dijkwoning zelf wordt geheel gemoderniseerd en geïsoleerd naar nieuwbouwniveau. De bestaande indeling wordt geheel gewijzigd waarbij op de begane grond een open plattegrond ontstaat die de prachtige oriëntatie naar het water én de achterliggende tuinen geheel ten goede komt. Voor deze ingreep worden alle binnenwanden en de bestaande trap gesloopt. Een nieuwe trap ontsluit de slaapverdieping vanuit het midden van de woning.

IMG_5708 bewerkt.jpg

Uitwerking 

De slaapverdieping bestaat uit een badkamer, inloopkast en één grote slaapkamer met vrij uitzicht op de Braassemermeer. De bollenschuur was een uitdaging op zich. Omdat daglicht daar eigenlijk ongewenst was, beschikte de gevel met het mooiste uitzicht over vier zeer smalle raampjes die ook nog eens op een hoogte gepositioneerd waarmee uitzicht niet mogelijk was. Om dit probleem te tackelen hebben wij verschillende opties uitgewerkt en in overleg met gemeente en welstand gekozen om de gevel tussen de bestaande ramen te openen. Door de bestaande kozijnen te handhaven en daartussen een minimaal gedetailleerd glasvlak te plaatsen blijft de oorspronkelijke opzet van de gevel leesbaar maar ontvouwt zich het prachtige uitzicht voor de dubbelhoge woonkamer van de B&B.