Vrijstaande woning Rotterdam

IMG_4188 bewerkt.jpg
IMG_4289 bewerkt.jpg
IMG_20181002_145841278_bewekt.jpg

Situatie

De Ringvaarweg is oude, smalle polderweg met aan één zijde wilgen. Hoewel de weg nog grotendeels haar landelijke karakter heeft weten te behouden, zijn de afgelopen jaren een groot deel van de oorspronkelijke polderwoningen vervangen door villabouw. De recentere bebouwing is grotendeels landelijk van karakter waarbij de boerderette en notariswoning regelmatig voor komen. Enkele woningen met een moderne architectuur wisselen dit beeld af.

De opdrachtgevers hebben een langgerekt kavel met daarop een vervallen polderwoning met stallen aangekocht. In een later stadium hebben zij ook het aangrenzende gemeentelijke kavel kunnen komen zodat er een prachtig kavel is ontstaan voor hun eigen woning.

Uitgangspunten

Bij deze ontwerpopgave zijn wij behoorlijk vrij gelaten met als enige beperking een budget dat redelijk beperkt te noemen is voor het type woning dat gerealiseerd diende te worden. Om toch het programma, ruimtelijke- en architectonische kwaliteit te behalen hebben we het ontwerp van het volume zelf zo eenvoudig mogelijk uitgevoerd:

De hoofdmaten van de woning zijn op plaatmaat uitgezet en de hoofddraagconstructie is zodanig uitgevoerd dat daarvoor geen enkele stalen balk of kolom bij nodig was. De kozijnen zijn zo ontworpen dat de stelkozijnen tevens de binnenafwerking van de kozijnen waren en de gevelisolatie is zo gekozen dat deze geen hulpconstructie nodig had voor de gevelbekleding.

Uitwerking

Eén en ander is in bouwteam tot stand gekomen met aannemer Van der Ende Bergambacht. Door intensieve samenwerking met de werkvoorbereiding is steeds gezocht naar en zo efficiënt mogelijke oplossing met behoud van kwaliteit. Dit heeft er toe geleid dat de woning binnen budget en twee maanden binnen de planning is opgeleverd. 

Voor de gevelbekleding hebben we gezocht naar een ingetogen materiaal en compositie. Na verschillende materialen en motieven te hebben bestudeerd is er uiteindelijk gekozen om een warmgrijze vezelcementplaat in twee verschillende afwerkingen toe te passen. De vlakke platen worden afgewisseld met willekeurig geplaatste geprofileerde platen. Op deze wijze ontstaat een plastiek dat het ingetogen karakter respecteert zonder ééntonig te worden. De gevelkozijnen zijn met een toegevoegd aluminium kader in het ritme van de gevelplaten geplaatst. Alle elementen (kader/platen en waterslagen) liggen in één vlak in de gevel. 

Aan de binnenzijde is de woning modern met warme elementen. De vloer is uitgevoerd in gevlinderd beton. De keuken is uitgevoerd in donker eiken en dit materiaal is voortgezet in de lange kastenwand die langs de eetkeuken leidt. De woonkamer zelf is om de haard georganiseerd en richt zich naar de grote, gevelbrede veranda die uitkijkt over de tuin en achterliggend water. Op de slaapverdieping is aan de zuidzijde een ruim dakterras gerealiseerd om optimaal gebruik te kunnen maken van de zonoriëntatie. 

De woning is een donker, ingetogen maatpak met een geraffineerde voering geworden.

IMG_4281 bewerkt.jpg

Visualisaties: CHNL architecten

opdrachtgever:

Particulier 

locatie:

Rotterdam

ontwerp:

2017

hoofdaannemer:

Van der Ende Bergambacht