Renovatie Van der Hilstblok Rotterdam

Situatie

Het Rotterdamse complex “Van der Hilstblok”, bestaande uit 93 voormalige 19e-eeuwse kapwoningen, wordt door woningcorporatie Woonbron gerenoveerd. Het blok is populair bij huurders (weinig leegstand en lage mutatiegraad), maar kampt wel met een aantal essentiële technische problemen. Zo is tijdens de renovatie in de jaren ‘80 een aantal kwetsbare oplossingen gekozen, zoals de dakopbouw met beplaatte achtergevel met maximale belasting van de fundering tot gevolg en niet altijd even praktische portieken en bergingen. De grootste urgentie op dit moment zit in de schil, de kwaliteit van beplating en metsel- en voegwerk en de –aansluiting met- ramen en kozijnen. De voorzijde bestaat uit een gemengde gevel bestaande uit geschilderd metselwerk met nog vooroorlogse ornamenten voorzien van eerste generatie PVC kozijnen/ramen en een dakopbouw met een afwerking met kunststof beplating. De achtergevel bestaat geheel uit plaatmateriaal, afgezien van een gemetseld tresraam met ontbrekende stukken. De destijds gekozen materialen en afwerking waren niet van het hoogste kwaliteitsniveau. Dit gecombineerd met de intensieve bewoning en de kwetsbaarheid van het houten casco leidt dat nu tot een grote onderhoudsbehoefte. 

Uitgangspunten

Met de renovaties is de voormalige kleinschaligheid van de voor deze buurt kenmerkende woningen verloren gegaan. Het nieuwe gevelontwerp van CHNL architecten reageert hier op door de afzonderlijke blokken weer herkenbaar te maken in het gevelbeeld. Nieuwe kozijnen met een oorspronkelijke verdeling zorgt voor meer diepte in de gevel en rust in het beeld. De beplate dakopbouw wordt vervangen door een zink of leien afwerking, waarmee de top weer als dak herkenbaar wordt. Het effect van de ingrepen is een kleinschalig comfortabel woonblok, waarbij horizontaliteit, ritme en detail zorgen voor een eigentijds en kwalitatief aantrekkelijk beeld. 

Naast de gevelrenovatie is er gekeken naar de mogelijkheid tot vernieuwen van de portieken en bergingen. Door nieuwe puien te introduceren en deze te omkaderen met betonnen elementen worden de entrees helder leesbaar in het straatbeeld. Het interieur van de entrees krijgt een verfijnde uitstraling door gebruik van hout en tegels met warme kleuren.   

Uitwerking

De duurzaamheidsambitie wordt momenteel verder uitgewerkt waarbij minimaal energielabel A als doelstelling geldt.  

Opdrachtgever:

Woonbron

locatie:

Rotterdam

ontwerp:

2017

 De afzonderlijke panden worden weer herkenbaar gemaakt in het gevelbeeld en zorgen voor kleinschaligheid

De afzonderlijke panden worden weer herkenbaar gemaakt in het gevelbeeld en zorgen voor kleinschaligheid

 Door te kiezen voor een neutrale beplating en te werken met verschillende texturen komt er meer rust in de binnenzijde van het blok terwijl de gevel visueel wel interessant blijft

Door te kiezen voor een neutrale beplating en te werken met verschillende texturen komt er meer rust in de binnenzijde van het blok terwijl de gevel visueel wel interessant blijft

 Door gebruik van diverse kleuren en materialen in plint, midden en opbouw worden de woningen beter herkenbaar in het straatbeeld

Door gebruik van diverse kleuren en materialen in plint, midden en opbouw worden de woningen beter herkenbaar in het straatbeeld

 Binnenkant blok krijgt nieuwe beplating met afwisselende textuur

Binnenkant blok krijgt nieuwe beplating met afwisselende textuur

 Concept voorgevels in schets

Concept voorgevels in schets