Toekomstverkenning Heechterp Leeuwarden

Stedebouw- Archipelweg - fietsstraat.jpg

Situatie

De wijk Heechterp in Leeuwarden is in de jaren zestig door het bureau Van den Broek en Bakema ontworpen in de filosofie van het nieuwe bouwen. De wijk wordt al decennia geplaagd door uiteenlopende problematiek en interventies in het verleden hebben niet tot de gewenste verbetering geleid. Om deze reden heeft Woningbouwvereniging Elkien drie architectenbureaus om een integrale visie op het gebied te geven.

Uitgangspunten

De wijk bestaat uit geschakelde woonblokken met overwegend drielaagse por tiekwoningen. De blokken vormen binnenhoven waarvan weinig gebruik wordt gemaakt. De bewonerssamenstelling is gezien de beperkte omvang van de woningen redelijk homogeen en het gemiddeld inkomen is laag.

Uitwerking

Naast een volledige transformatie van de gevel hebben wij er voor gekozen om een de woningen de diversiveren. Door middel vam optopping langs hoofdstraten introduceren we meerlaags wonen. Door het gedeeltelijk verhogen van het maaiveld beschikken de begane grondwoningen over een eigen tuin. De woningen op de verdiepingen krijgen aangehangen balkons.

De blokken aan de doorgaande weg hebben meelaagse woningen met bedrijfsruimte gekregen en per hof is een ruimte voor een buur twinkel, werk/horeca gelegenheid of buurtfunctie gesitueerd. De binnenhoven zijn opnieuw ingericht zodat deze meer uitnodigen tot gebruik.

Impressies: CHNL

opdrachtgever:

Elkien 

locatie:

Leeuwarden

ontwerp:

2017

hoofdaannemer:

-

heechterp uitgangspunten verticaal.jpg
Gevelbeeld - blok A straatzijde met schets.jpg
Stedebouw- Eglantierstraat voorzieningenstrook nieuw.jpg
Stedebouw- Eglantierstraat voorzieningenstrook functies.jpg
Stedebouw- Eglantierstraat voorzieningenstrook bestaand.jpg
Gevelbeeld - blok A hofzijde .jpg
Gevelbeeld - blok B straatzijde .jpg
Gevelbeeld - blok C straatzijde Schieringerweg.jpg
Binnenhof - A en B - Vijver.jpg
Binnenhof - B en C - Waterplein .jpg