Tuinpaviljoen Art Centre Delft

IMG_2004 bewerkt.jpg
IMG_2025 bewerkt.jpg

Situatie

Art Centre Delft is een centrum dat ruimte biedt internationale hedendaagse beeldende kunst. De Stichting World Art Delft,  die zij o.a. huisvest verzorgt tentoonstellingen, symposia, evenementen, concerten en lezingen. Art  Centre Delft is prachtig gelegen in de polder van midden Delfland en beschikt over een verzameling gebouwen waaronder een bestaande boerderij welke is uitgebreid met een galerij, twee vrijstaande woning en een theehuis. De galerij en het theehuis worden gebruikt voor bijeenkomsten als symposia, vergaderingen en feestelijkheden.

Uitgangspunten

Het theehuis is midden jaren negentig, samen met het woonhuis, ontworpen door Molenaar & Van Winden architecten. Er onstond behoefte aan een uitbreiding van dit theehuis. De opzet van het gebouw was een rechthoekige plattegrond waarover een gekromd dak was geprojecteerd. Grote raamvlakken in de west- en zuidgevel boden een vrije blik in de beeldentuin. Voor de uitbreiding hebben we besloten om dit ontwerp in basis ongewijzigd te laten maar aan de zij- en achterkant uit te breiden.

Uitwerking

IMG_2031 bewerkt.jpg

Om de ruimte geschikt te maken voor lezingen diende de uitbreiding kolomvrij te worden uitgevoerd.Na een uitgebreide studie hebben wij een lamellenstructuur geïntroduceerd die de gehele, veertien meter brede ruimte in één keer overspant. Op deze wijze blijft het uitzicht op de prachtige omgeving vrijwel ongehinderd. De bestaande constructie is (onzichtbaar) opgevangen door plaatselijk trekstangen op te nemen in deze lamellen. De gelamineerde lamellen en liggers zijn door de opdrachtgever zelf ter plekke geproduceerd. Het resultaat is een open ruimte met zeer veel glasoppervlak die toch voldoende warmte en beschutting biedt.

Foto’s: CHNL architecten

opdrachtgever:

Art Centre Delft

locatie:

Delft

ontwerp:

2018

hoofdaannemer:

Jeroen van Schie

IMG_2012 bewerkt.jpg
IMG_2014 bewerkt.jpg
IMG_2019 bewerkt.jpg
IMG_2008.jpg
IMG_2023 bewerkt.jpg
IMG_2024 bewerkt.jpg