Gezinsappartementen Amsterdam

Velux230418_0041 geen scheur.jpg
Velux230418_0346.jpg

Situatie

De Buiksloterham in Amsterdam is een gebied waar vele vrije kavels worden uitgegeven. Laurens Wessels architecten heeft op twee kavels in dit gebied een appartementengebouw met drie appartementen ontworpen. Het gebouw volgde de maximale gebouwcontour en bestond uit een betonnen gevel en betonnen lessenaarskap waarin vliesgevels waren opgenomen. Grote lamellengevels voorzagen de entree en garages van de nodige ventilatie. Een geheel glazen pui waaraan grote balkonplaten op consoles waren opgelegd vormde een open gevel naar het zuiden.

Uitgangspunten

Velux230418_0407 crop.jpg

Om de technische en economische haalbaarheid verder te verhogen hebben wij het plan op verzoek van de vijf eigenaren verder uitgewerkt. De betonnen gevel en dak zijn vervangen door een houtskeletbouwconstructie met zinkbanen.  De vrijdragende balkons zijn aangestort aan de vloerplaten. De interne ontsluiting is zodanig gewijzigd dat ook aan de achtergevel een entreedeur werd geïntroduceerd. De vliesgevels zijn vervangen door een reeks dakramen. Vanuit de bouwregelgeving is het trappenhuis afgesloten van weersinvloeden. Tevens is de gehele installatie herzien. Op de bovenverdieping is een tegelsysteem geïntroduceerd dat naadloos van buiten naar binnen doorloopt. Hierdoor vormt het terras en balkon visueel één geheel met de woonkamer. In de woningen zelf hebben wij twee sculpturale stalen trappen ontworpen.

Uitwerking

Het plan wordt momenteel in samenwerking met Weverbouw uit Waarland in bouwteamverband gebouwd. Volgens de planning wordt het gebouw in juli 2016 opgeleverd.

Foto’s: Dick Holthuis

Opdrachtgever
Div.

Locatie
Amsterdam

Ontwerp
2014

Oplevering
december 2016

Hoofdaannemer:

Weverbouw

Velux230418_0222_kleiner.jpg
Velux230418_0320.jpg
Velux230418_0338.jpg
IMG_1295 bewerkt2.jpg