Vrijstaand woonhuis Kampen

Situatie

Het woonhuis ligt op een vrij kavel van het ontwikkelingsplan "Het Onderdijks" van de gemeente Kampen. Na 15 jaar in Enschede gewoond te hebben, besloten de opdrachtgevers een eigen huis te realiseren dat beter aansloot op hun huidige woon- en werksituatie. 

Uitgangspunten

Het ontwerp is gebaseerd op de wens van de opdrachtgevers om op de begane grond te wonen, te slapen en te werken. Extra slaapkamers op de eerste verdieping bieden ruimte voor familie uit het "Westen". Het bouwwerk bestaat in hoofdzaak uit een woonhuis in twee lagen (hoofdgebouw) met een zadeldak en een woon- en slaapgedeelte, uitlopend in een lessenaarsdak (bijgebouw). De doorsnede is een antwoord op het bestemmingsplan en het programma van eisen dat in een grote hoeveelheid m2 op de begane grond en een secundair verblijf op de eerste verdieping voorziet.

De woonkamer heeft hierdoor een oplopend dak met een vrije hoogte tot 5.10 m. Via drie openingen in het dak dringt het daglicht de woonkamer binnen en projecteert zich op de hoge wand. De spleetramen benadrukken de extra hoogte in de woonkamer. Massieve schijven tussen de verticale gevelopeningen van de woon- en slaapkamer wekken een welhaast sacraal gevoel.

De centraal liggende serre aan de tuinkant, de riante erker op het zuiden en de monumentale trappenhal zijn elementen welke dit huis uniek maken.

Uitwerking

De woning heeft een draagstructuur van kalkzandsteen met betonnen vloeren. De gevel is opgetrokken uit metselwerk in verschillende verbanden (zie ook foto's). De entreepartij wordt gekenmerkt door een opvallend gekromd vlak, betimmerd met Western Red Cedar. Accenten als het hoekraam van de keuken en het dak van de erker worden benadrukt door stalen, verzinkte profielen. Opvallend is de erker aan de zuidgevel met haar horizontale verdeling.

opdrachtgever:

Peter Tuink & Aaf van Avezaath

locatie:

Kampen

ontwerp:

2003-2004 in samenwerking met ir. Nicole Schnelle

oplevering:

23-06-2005

hoofdaannemer:

Bouwbedrijf Gebr. Kleinjan bv, Daarle

Huis TA entree.jpg
Kampen-achtergevel.jpg