Woningopbouw Zwolle

Situatie

Deze arbeiderswijk tussen het station en het historische centrum van Zwolle wordt gekenmerkt door zijn kleinschalige bebouwing. Het aan de Van Ittersumstraat gelegen pand, maakt deel uit van een ensemble van kleine arbeidershuizen uit de late 19e eeuw. De opdrachtgever wilde het pand geheel verbouwen, de dakverdieping uitbreiden en beter toegankelijk maken. Het bestaande gebouw is voorzien van twee aparte zadeldaken met een gezamenlijke zakgoot. In het verleden was deze goot regelmatig aanleiding tot wateroverlast.

Uitgangspunten

De uitdaging van deze verbouwing lag vooral in het creĆ«ren van extra volume zonder het straatbeeld aan de voorgevel te sterk te veranderen. Aangezien de goothoogte aan de voorgevel ongewijzigd moest blijven,  moest het extra bouwvolume in de achtergevel worden gezocht. Door het optrekken van de gevel en het koppelen van de twee afzonderlijke daken, ontstond extra ruimte voor de uitbreiding.

Uitwerking

Niet alleen de dakverdieping is aangepast . Door het plaatsen van nieuwe trappen is ook de indeling van de begane grond en de 1e verdieping geoptimaliseerd. Op de 1e verdieping ontstonden twee royale kamers inclusief badkamer. Door het koppelen van de twee daken ontstond tevens een extra hoge zolderkamer welke ruimte biedt voor een hoogslaper in de nok. Door het toevoegen van 4 dakramen ontstaat een zee van licht en wordt het platte dak toegankelijk gemaakt.  Hier kunnen de bewoners van de avondzon genieten.

opdrachtgever:

particulier

locatie:

Zwolle

ontwerp:

2012

oplevering:

2012

hoofdaannemer:

Eigen uitvoering